Wist je dat jij de saus bent?

Wist je dat jij de saus bent?

Wist je dat jij de saus bent?

Binnen het vakgebied recruitment zijn er legio van ontwikkelingen. Vaak hebben ze te maken met automatisering of kwaliteitverbetering. Hoe kunnen we bepaalde stappen in het proces efficienter en beter uitvoeren? Jij bent als recruiter een manusje van alles, je weet je vaak snel aan te passen en daarin zelf ook veranderingen te omarmen en door te voeren.

Maar wist je dat jij eigenlijk de saus bent die het gerecht compleet maakt? Wij kunnen allerlei innovatieve manieren toevoegen aan de manier waarop we recruitment bedrijven maar de ‘’saus’’ die het tot één geheel maakt ben jij.

Recruitment in essentie is niet moeilijk. Maar ‘’simpele’’ dingen goed doen…. dat is vaak de uitdaging.

Natuurlijk hebben wij allemaal te maken met een uitdagende arbeidsmarkt, hiring managers die niet reageren, kandidaten die afhaken, vacatures die niet vervuld worden. Het is een valkuil om te denken dat dit alleen jou en jouw werkgever betreft. Het treft ons allemaal. En daar ligt precies de mogelijkheid voor jou om de saus toe te voegen.

Wat bedoel ik nu met saus?
Ik bedoel de manier waarop jij met je kandidaten omgaat, de persoon die jij bent in het hele proces, de contactmomenten met jouw hiring managers. Alles draait om jou!
Want recruitment is zoals ik al zei niet moeilijk. De manier waarop je het doet (vaak) wel.

In een recent Engels onderzoek  van Thrivemap werd gemeld dat 55% van de ruim 1000 ondervraagde wel eens ontslag heeft genomen omdat de baan niet aan hun verwachtingen voldeed. Nu is dit waarschijnlijk niet direct toepasbaar als data op de nederlandse arbeidsmarkt maar het laat wel zien dat kandidaten een beslissing maken op basis van wat zij te horen krijgen van onder andere de recruiter waar zij contact mee hebben. Jouw invloed op het proces is dan ook immens. Ook al voelt dit vaak niet zo.

Jij bent degene die de cheerleader is van de organisatie, jij weet als geen ander wat er speelt en waarom jouw bedrijf zo tof is! Jij bent degene die contact opneemt met de kandidaat en een vertrouwensband opbouwt. Jij bent degene die een kandidaat informeert, begeleid en ondersteund. Een soort tijdelijke Best Friend ‘’Forever’’. Maar jij bent ook degene die de hiring manager achter zijn vodden zit als de terugkoppeling niet op tijd komt, degene die het interview panel informeert over de wensen en ambities van de kandidaat. Jij bent degene die invloed heeft.

Jouw grootste kracht zit in de communicatie. Jouw tone of voice, duidelijkheid en helderheid in communicatie zorgt voor ownership. Blijf in controle van je agenda, hou het simpel en blijf terug gaan naar de vraag ‘’waarom’’? Waarom doe ik wat ik doe. Ben je bezig met randzaken die er niet toe doen op dat moment? Laat het los. Jij bent de saus, de owner van het proces en degene met de meeste invloed.

Pak je rol, ben in controle, voeg waarde toe waar mogelijk maar blijf jezelf afvragen: Waarom doe ik wat ik doe. Dan voeg jij de saus toe, jij voegt een stukje van jezelf toe in het hele process en dat is de kracht van goede recruiters. En jij, als je dit leest, bent een hele goede recruiter! Go get em Tiger!

Meer lezen van Patty? Bekijk hier al haar blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *