Het leven van een interim recruiter, dit zijn de voor- en nadelen die je wilt weten.

Het leven van een interim recruiter, dit zijn de voor- en nadelen die je wilt weten.

Het leven van een interim recruiter, dit zijn de voor- en nadelen die je wilt weten.

Ruim 3 jaar werkte ik, Kim Werensteijn, als interim recruiter. Alhoewel het 3 hele mooie en leerzame jaren waren bracht het mij uiteindelijk niet de vrijheid waar ik zo naar verlangde. In deze blog de reden waarom ik als interim recruiter begon, de voor-en nadelen én de reden waarom ik er ook weer mee gestopt ben.

Met 2 jonge kinderen had ik na de zwangerschapverlof van mijn tweede zoontje meer behoefte aan vrijheid en flexibiliteit. Mijn toenmalige werkgever kon dat niet bieden dus nam ik tijdens mijn zwangerschapsverlof ontslag.

Ik besloot om als interimmer te beginnen. In mijn achterhoofd de gedachte: ‘mocht ik geen opdracht kunnen krijgen dan kan ik altijd nog bij het uitzendbureau op de hoek werken’. Wellicht een rare gedachte, maar achteraf gezien wel een logische na 5,5 jaar bij (uitzend-, detacherings- en RPO) bureaus te hebben gewerkt.

‘Werken als interim recruiter, dat zou ik ook willen...’

Veel (indirecte) collega’s destijds op mijn interim opdrachten en in mijn netwerk zeiden met regelmaat; ‘Wat zou ik ook graag willen interimmen, dat lijkt mij leuk!’ Mijn standaard reactie; ‘Het is heel leuk!’ Natuurlijk zitten er ook ‘nadelen’ aan, maar die schoof ik altijd een beetje opzij voor mezelf.

Dit is wat ik leuk vond aan interimmen en dus voor mij de voordelen:

 • Je kan een ‘kijkje nemen in de keuken’ van veel bedrijven.
 • Je groeit als persoon explosief doordat je jezelf constant weer dient aan te passen aan nieuwe collega’s, processen en werkomgevingen.
 • Je doet heel veel in korte tijd aangezien er van je wordt verwacht dat je hard werkt.
 • Je ontwikkelt je carrière veel sneller. Als je namelijk bezig bent met een opdracht, en je doet het goed, dan word je vaak ook gevraagd voor andere projecten/taken die in een ‘vaste’ functie niet op je pad komen.
 • Je ontmoet heel veel nieuwe mensen.
 • Relatief gezien verdien je meer dan in een loondienst functie.
 • Je kan ‘legaal’ jobhoppen.

En ook gaf het destijds, vooral aan het begin, een ‘kick’ als je op een nieuwe opdracht kon beginnen.

Het is helaas niet allemaal ‘rozengeur en wodka lime’

Het leven van een interimmer brengt ook nadelen met zicht mee. Natuurlijk kan voor mij iets een nadeel zijn, voor jou een voordeel en vice versa.

Maak het dus niet persoonlijk, sterker nog een aantal van onderstaande nadelen zijn niet eens echt een nadeel voor mij. Zo vind ik het persoonlijk heel leuk om te netwerken, alhoewel het wel veel energie kost. Lees de nadelen dus ook meer in de algemene zin dan dat het per se ‘mijn nadelen’ zijn.

 • Je dient jezelf elke keer weer opnieuw voor te stellen en je onderdeel te maken van een team. En daarmee dus elke opdracht weer opnieuw te ‘bewijzen’ dat je goed in je werk bent.
 • Elke keer moet je de processen en werkwijzen van het bedrijf jezelf weer (snel) eigen maken.
 • Netwerken, netwerken, netwerken en dus opdrachten zelf binnenhalen.
 • Je staat altijd ‘aan’. Als medewerker in loondienst kan je nog wel eens een dagje geen zin hebben. Als interimmer wordt er van je verwacht dat je altijd hard werkt.
 • Ja, je verdient relatief veel maar de belastingdienst komt het jaar erna nog even met een flinke naheffing (lees: inkomstenbelasting) over hetgeen jij verdiend hebt.
 • Je dient een hele administratie bijhouden en eigenlijk ook kosten te maken. Denk aan alle bonnetjes, bonnetjes, bonnetjes, btw afdragen, reserves inbouwen voor als je geen opdrachten hebt, verzekeringen, pensioen etc.
 • Geen opdracht hebben, dat kan ook gebeuren. Het idee dat dit kan gebeuren, is misschien nog wel wat mensen het meest tegenhoudt om te gaan interimmen. De onzekerheid; wat als ik hierna geen nieuwe opdracht heb?
 • En als laatste, ben je eenmaal onderdeel van het team geworden dan neem je ook weer afscheid van de collega’s en begint het hele proces weer van voren af aan.

Natuurlijk heeft elk voordeel zijn nadeel (echt een cliché maar wel waar). Dus ik kan bij alle voordelen ook een nadeel benoemen en vice versa. Sterker nog, ik weet zeker dat jij dat ook kan.

Inmiddels ben ik gestopt met interimmen, omdat het zoals eerder gezegd, niet de vrijheid gaf waar ik naar verlangde. Mijn bedrijf heb ik nu zo ingedeeld dat ik wel die vrijheid ervaar. Sta jij nu ook op het punt dat je wilt stoppen met interimmen en ben je op zoek naar meer vrijheid? Plan dan een Gratis Groeicall met mij in, waarin we samen gaan kijken waar je nu staat, waar je naartoe zou willen en welk grotere (en vooral vrije) perspectief ik daarin voor jou zie. Je kunt de call hier inplannen.

Wat is voor jou een voor- of nadeel? En zie jij nog andere voor- of nadelen? Ik zou het heel leuk vinden als je ze met mij en anderen deelt.