Recruitment strategie opstellen? Vergeet dit cruciale onderdeel niet.

Recruitment strategie opstellen? Vergeet dit cruciale onderdeel niet.

Recruitment strategie opstellen? Vergeet dit cruciale onderdeel niet.

Lekker scrollen op Instagram, Facebook, TikTok of tegenwoordig ook BeReal. Is het je al opgevallen dat 90% van de tijdlijnen nu bestaat uit video’s? Alle platformen verschuiven naar videobased content. Iedereen heeft wel een goede camera (op je smartphone) en er is overweldigend bewijs dat video beter converteert. Waarom zou je video dan niet gebruiken in je recruitment strategie? In deze blog geven we je de juiste handvatten.

Video als marketingtool

In productmarketing beschouwt 93% van de bedrijven video als cruciaal onderdeel van hun strategie. Was het maar zo’n feest in de vacaturemarkt. Je komt hier relatief weinig video’s tegen. Toch is er geen ontkomen aan: dagelijks lezen en horen we dat er niet of nauwelijks voldoende personeel te krijgen is. Tijd om het roer om te gooien en vacatures in te vullen met behulp van video!

Nood breekt wet: een recruitment strategie is noodzaak

Om je bedrijf aankomend jaar te laten groeien, heb je goede mensen nodig. Toppers die misschien niet zo snel te vinden zijn. Elk bedrijf heeft personeelsverloop en daarmee ook openstaande vacatures. Met een markt die zo schaars is, is het cruciaal om een goede recruitment strategie te formuleren, budgetten vrij te spelen en een solide recruitmentbasis neer te zetten.

Je weet als geen ander wat je te bieden hebt, wie je zoekt en wat jouw recruitmentproces is. Ook ben je wellicht de leukste werkgever van Nederland, toch? Toch concurreer je met duizenden andere werkgevers die allemaal geld uitgeven aan jobmarketing en de vindbaarheid van hun vacatures. 80% van hen gebruikt hiervoor platte vacatureteksten, generieke functietitels en marktconforme voorwaarden. Tijd dus om je te onderscheiden.

Waarom een vacaturevideo toevoegen?

Een recruitmentvideo is een echte hack voor het invullen van je openstaande vacatures. In één oogopslag zien en horen geïnteresseerden je bedrijfssfeer, je cultuur, de collega’s met wie ze werken, de werkplek en ook inhoudelijke punten van het werk. Zonder dat je daar ellenlang over hoeft uit te wijden in tekst.

Er is ooit een experiment geweest waarbij de namen van werkgevers uit vacatureteksten zijn gehaald en mensen vervolgens moesten raden om welk bedrijf het ging.

 • Rabobank of ABN AMRO
 • Ikea of JYSK
 • BAM of Heijmans
 • KLM of Martinair

Wat denk je? 9 van de 10 teksten zijn zo generiek dat mensen het verschil niet eens zien. Waarom zou iemand voor jouw bedrijf kiezen als een vacaturetekst zo weinig onderscheid maakt? Met een vacaturevideo kun je dus jezelf onderscheiden, maar dat is lang niet alles.

Nog meer redenen om voor video te kiezen:

 • Je kunt video’s op alle platformen waarop jouw doelgroep aanwezig is (gratis) delen.
 • YouTube is tegenwoordig de grootste zoekmachine online, dus maak daar gebruik van.
 • Je vergroot de naamsbekendheid van je bedrijf.
 • Door eigen medewerkers in je video’s te gebruiken, creëer je binding. Ook zijn ze vaak beretrots.
 • De productiedag van zo’n vacaturevideo is ontzettend leuk.
 • Je houdt er veel screenshots (stills) en foto’s aan over die je kunt gebruiken voor op je website of in nieuwsbrieven.
 • Sollicitanten zijn nog beter geïnformeerd, waardoor de kans groter is dat er een match is.
 • Je trekt mensen aan die passen bij jouw bedrijfscultuur.
 • Je kunt de video’s intern op schermen delen voor een nog uniekere bedrijfssfeer.
 • Gebruik de video’s voor advertenties; zo sla je twee vliegen in één klap.

5 tips voor wervende vacaturevideo’s

Overtuigd? Dat kan haast niet anders. Maar hoe maak je nu zo’n vacaturevideo? Wij geven je vijf tips voor het maken van een video die ook daadwerkelijk sollicitanten over de streep trekt.

1.     Gebruik authentieke mensen in je video

Straal uit wat je aan wilt trekken. Vergeet dure acteurs waar niemand zich mee identificeert en focus op je eigen mensen. Heb je een onwijs goede medewerker waarvan je er misschien nog zo eentje wilt hebben? Zet deze medewerker dan in het zonnetje door hem of haar te gebruiken in je video. Mensen identificeren zich al snel met iemand en dan is het fijn als je een goede medewerker in beeld brengt.

2.     Kwaliteit boven kwantiteit

Veel bedrijven gaan zelf aan de slag met video’s. Het resultaat: vlogs en zelfgemaakte video’s waarbij het beeld flink heen en weer beweegt en de video wat amateuristisch oogt. Wil je écht naar buiten toe met matige kwaliteit en basis editwerk? Een video die niet goed in elkaar zit is niet bepaald een visitekaartje voor je bedrijf. Als je het doet, moet je het goed doen. Er zijn partijen die je kunnen helpen met het maken van een vacaturevideo die naadloos aansluit bij jouw bedrijf. Kies voor een productiebedrijf dat de markt snapt en ook de kwaliteit levert die je voor ogen hebt. Niet voor niets geldt: goedkoop is duurkoop.

3.     Gebruik arbeidsmarktdata

Er is nog nooit zoveel data geweest. Maak daar gebruik van. Je kunt ontzettend veel nuttige informatie vinden waarmee je jouw vacaturevideo nog gerichter kunt insteken. Zorg ervoor dat je video alle elementen bevat die mensen zoeken in een nieuwe baan. Dat betekent niet alleen focussen op je arbeidsvoorwaarden, maar ook op wat jou als bedrijf uniek maakt. Ga hiervoor eens met je personeel om de tafel: waarom werken zij voor jou en wat vinden ze zo leuk aan hun functie? Je personeel is je doelgroep en vaak weten zij nog beter dan jijzelf wat de unique selling points van jouw bedrijf zijn.

4.     Maak gebruik van analytics

Analytics kan je ontzettend goed helpen om meer te weten te komen over de mensen die je video bekijken. Gebruik de omgevingen van de platformen waarop je video’s post dan ook om op de hoogte te blijven van kanaalprestaties en analyseer de statistieken van elke video om beter inzicht te krijgen in de voorkeuren van je publiek. Op YouTube heb je bijvoorbeeld de functie ‘kijkersloyaliteit’: deze laat precies zien welke onderdelen van je video goed werken op basis van topmomenten en engagement, maar het laat ook zien waarop mensen afhaken. Doordat je een beter idee hebt van je bezoekers en hoe ze zich gedragen, kun je ook betere resultaten behalen.

5.     Ondertiteling voor meer duidelijkheid

Alhoewel we de hele dag door video’s kijken, kunnen we niet altijd het geluid op vol volume draaien. Soms is je publiek omringd door andere mensen. Op het werk of in de trein bijvoorbeeld. Hier kun je op inspelen door je video’s altijd te ondertitelen. Door het toevoegen van ondertiteling kan je video altijd en overal worden bekeken, zonder dat daar geluid voor nodig is. Ook blijkt ondertiteling een goede tool om de inhoud van de video beter te begrijpen.

Een vacaturevideo is niet alleen origineel, maar ook super handig als marketingtool. Je verspreidt zo’n video snel, waardoor potentieel talent je video voorbij ziet komen. En last but not least: met een originele werving is de kans ook groter dat je unieke sollicitaties binnenkrijgt.

https://www.weachieve.nl/