Waarom netwerken zo belangrijk voor jouw ontwikkeling is.

Waarom netwerken zo belangrijk voor jouw ontwikkeling is.

Waarom netwerken zo belangrijk voor jouw ontwikkeling is.

De events binnen recruitmentland vliegen je om de oren, iedere dag – week – maand is er wel een klein of groot event in Nederland (en daarbuiten) te vinden waar jij als recruiter naar toe moet als je op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied (lees: FOMO)

En geloof mij, toen ik net begon in het vak van recruiter heb ik ze ook allemaal platgelopen,
opgeslurpt en gesponsord.

Toch bracht het mij vaak niet wat ik er van had gehoopt. Dat lag misschien niet eens zozeer aan de
kwaliteit van de evenementen, alhoewel ik eerlijk moet zijn dat 70% van de events vaak gebruikt
worden om alleen nieuwe tools en diensten te pluggen, nee het lag voornamelijk aan mijzelf.
Voor recruitment begrippen ben ik een slechte netwerker. Ik voel mij snel verloren in een grote zaal vol met onbekenden. Soms zie je wel eens die ene vrouw in de hoek van de ruimte staan, druk schrijvend op een notitieblok, starend in de ruimte… Dat ben ik. En dan sta ik meestal geen notities
te maken maar boter kaas en eieren te spelen.

Dat je als recruiter jezelf omschrijft als een echt ‘’mensen mens’’ hoeft gelukkig niet te betekenen dat je een geweldige netwerker moet zijn, je moet vooral met de juiste mensen op de juiste momenten
weten te connecten. Daar ligt dan ook de kracht van netwerken naar mijn mening.

Het is een race wie de meeste connecties op LinkedIn kan verzamelen, het betekend niet dat je op ieder evenement aanwezig moet zijn of zoveel mogelijk telefoonnummers kan verzamelen. Netwerken moet ervoor zorgen dat jij jezelf weet te omringen met een diverse groep mensen die jou op een of andere manier kunnen ondersteunen, begrijpen, informeren, verlichten, enthousiasmeren en nog meer van dat soort termen.

Door een echte connectie aan te gaan met mensen binnen je vakgebied zul je zien dat jij er op enig moment ook profijt van gaat ondervinden. Zo ga je gesprekken voeren die je zullen verrassen, krijg je inzichten die je niet eerder had, hoor je mooie en fantastische anakdotes en sta je een uur lang te praten over hoe jij de volgende keer anders om kan gaan met die kandidaat die niet bereikbaar is.

Netwerken is een werkwoord, neem dit letterlijk. Je kan niet alleen nemen zonder te geven. Zorg dat
je ook bereikbaar bent voor de ander. Dit betekend niets meer of minder dan dat die andere persoon ook bij jou terecht kan met een vraag of gewoon om even bij te praten. Investeer in je netwerk, investeer met tijd en aandacht. Ben oprecht, sta open voor de ander en uiteindelijk zul je zien dat jij ook de vruchten gaat plukken van een sterk netwerk. 

Dus, volgende keer als je weer iemand alleen ziet staan op een groot event, vraag je dan eens af of jij misschien degene kan die een eerste stap kan nemen. (Of wordt heel erg goed in boter-kaas-eieren)