Het beste carriere advies.

Het beste carriere advies.

Het beste carriere advies.

Het is zonde dat er nog geen volwaardige Recruitment opleiding bestaat in Nederland. Natuurlijk zijn er legio trainingen en workshops te volgen bij verschillende partijen maar een volwaardige geaccrediteerde Recruitment opleiding ontbreekt nog steeds.  
Als er een opleiding bestaat voor vrije tijds management zou je prima een opleiding carrièremanagement kunnen lanceren.  

Gelukkig komt er steeds meer focus op het vakgebied dankzij aanhouding van bijvoorbeeld De Recruiterscode die zich inzetten voor een minimale lat aan kennis, kunde en gedrag voor recruitment professionals. Maar ik kan het niet laten om te filosoferen over het waarom. Waarom lukt het ‘’ons’’ niet op het vak recruitment nu echt op de kaart te zetten als een volwaardig beroep? Waarom blijft het vaak toch een ‘’gevecht’’ wat intern (en extern) gevoerd moet worden over het belang van een goed en gedegen strategisch recruitment plan? Waarom wordt het soms nog steeds gezien als een bijzaak in plaats van een hoofdzaak? 

Toen ik de wereld van recruitment inrolde gebeurde dat omdat een marketing docent tegen mij zei: ‘’Jij bent goed met mensen, kan snel denken en reageren. Jij zou eens als recruiter aan de slag moeten gaan’’ en zo volgzaam als ik toen nog was, deed ik dat. Hij had gelijk, ik voelde mij als een vis in het water en kon direct mijn ei kwijt in de rol. Mijn verhaal is alleen niet speciaal, juist omdat de meeste recruiters in de functie rollen. Vanuit een ander vakgebied, een andere opleiding of omdat ze gewoon niets anders konden verzinnen. Nergens werd het gepresenteerd als een serieuze carrièreoverweging maar veelal als opstap naar andere functies binnen het bedrijfsleven. Start als recruiter en groei door naar HR-business partner, begin een carrière in recruitment zodat je ervaring opdoet voor…  

Het vakgebied is naar mijn mening meer waard dan alleen een ‘’opstapje’’. Wij zijn namelijk een groep vak professionals met veel skills en competenties die zichzelf continu blijven ontwikkelen en heruitvinden. Dat is in mijn ogen de opstap die wij maken, er is binnen het vakgebied een groot palet aan ‘’uitstroom’’ mogelijkheden, zo kun jij jezelf ontwikkelen naar sourcer, strategisch recruitment adviseur, campus recruitment, employer branding specialist, allrounder, recruitment marketeer en nog vele andere smaken.  

Mijn advies aan de beginnende recruiter: Blijf openstaan voor verandering. Ontwikkel jezelf mee met de doelgroep waarvoor je werkt, ontwikkel jouw eigen mening en visie op het vakgebied en spreek hierover met anderen. Jij bent degene die zelf jouw carrière vorm gaat geven, laat dit niet over aan een ander. 

Wat is het beste carrièreadvies dat jij aan een beginnend recruiter zou geven? 

Meld je aan voor de enrol nieuwsbrief