Verandering is goed maar niet bepalend.

Verandering is goed maar niet bepalend.

Verandering is goed maar niet bepalend.

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over de verandering van recruitment, volgens een aantal grote namen in de branche moeten wij als recruitment professionals ons voorbereiden op een versnelling in automatisering, verandering in werk/ contractvormen en ook functie inhoudelijke skills. Wat houden deze voorspellingen nou daadwerkelijk in naar mijn mening? Blijf lezen! 

Volgens Kevin Wheeler moeten wij als recruiters onszelf opnieuw uitvinden. Tijdens het TRU Amsterdam event op 10 mei sprak hij over de rol van recruitment binnen het gehele HR eco systeem. Waarbij hij eerst zijn frustratie uitte over de term HR (human resourcers) aangezien wij als mensen door bedrijven niet als resourcers (een tafel en stoel zijn ook resources) genoemd dienen te worden. 

Zijn voorkeur gaat uit naar de term Human Development omdat wij als mensen de mogelijkheid moeten krijgen binnen bedrijven om onszelf te ontwikkelen. Hierbij wordt de term upskilling steeds belangrijker. Welke skills zijn er nu daadwerkelijk nodig om een bepaalde functie en/of opdracht uit te voeren.  

Wat kunnen wij vanuit recruitment hiermee?

Persoonlijk denk ik dat er inderdaad meer gekeken moet worden naar de skills die er nodig zijn in plaats van naar diploma’s of bepaalde werkervaring. Het is onze verantwoordelijkheid als recruitment professionals om hierover het gesprek continu te blijven voeren met hiring managers en directie. Blijf challengen, blijf de waarom vraag stellen en blijf onderzoeken of je met het juiste bezig bent.  
 
Jij bent de kennishouder, jouw advies is waardevol en moet worden gerespecteerd. Door vragen te stellen en dieper de kern in te gaan van de wervingsbehoefte zul je ontdekken dat ook de manager niet altijd scherp heeft naar wie of wat hij precies op zoek is. De informatie die je ontvangt tijdens deze waardevolle gesprekken kun je onderzoeken en verder staven met externe bronnen. Kijk bijvoorbeeld eens bij concurrenten, welke skills en competenties vragen zij uit voor soortgelijke rollen? 

Daarnaast pleit Kevin Wheeler dat ook de contract vormen van medewerkers uiteindelijk zullen veranderen. Dat kandidaten geen baan meer zoeken voor de rest van hun werkende leven is op dit moment al algemene kennis maar Kevin geeft aan dat (zeker de jongere generatie) de meeste kandidaten op zoek zullen gaan naar projecten en/of tijdelijke functies waarin ze in korte tijd veel impact kunnen maken maar ook veel kunnen leren (human development) 

Het is belangrijk om te gaan onderzoeken of de vervangingsvraag die jij vanuit de hiring manager ontvangt ook daadwerkelijk weer ingevuld moet worden door een fulltimer met een vaste aanstelling, of dat het ook mogelijk is om een tijdelijke medewerker voor 24 uur aan een specifiek onderdeel van een project te laten werken. Hiermee zet je medewerker direct in, in ‘’hun kracht’’ en ontstaat er een andere werkbeleving.  

Persoonlijk weet ik niet of het in Nederland zo snel zal gaan in deze ontwikkeling. Het freelance/zzp landschap in Nederland is al vrij groot waardoor wij al ‘’gewend’’ zijn aan opdracht en/of kennis gerelateerd werken. Ik verwacht niet dat werkgevers op korte termijn ook naar het huidige personeelsbestand zullen kijken om te onderzoeken of bepaalde functies in minder uren gedaan kunnen worden. (De komst van Generatieve-AI zal hierin wel een versnelling gaan geven, immers kunnen veel taken dan geautomatiseerd worden.) Ik ben van mening dat er heus wel verandering zal optreden in ander werkvormen en automatisering maar dat dit een geleidelijk proces zal zijn waarbij de meeste werkgevers dit vooral zullen gaan doen uit noodzaak (kostenbesparing) in plaats van innovatie. 

De toekomst van recruitment.

Dat er verandering aan gaat komen is een feit, wij zullen als recruiters onszelf moeten blijven ontwikkelen. Toch denk ik persoonlijk dat het allemaal niet zo snel zal gaan als dat er nu door sommige wordt voorspeld. Ja, de ontwikkelingen op het gebied van Generatieve-AI gaan mega snel maar er zijn ook kanttekeningen bij die ontwikkelingen zoals op het gebied van privacy, data, rechten en nog veel meer. Er zijn een aantal bedrijven die zeer proactief al met automatisering middels G-AI bezig zijn maar het op grote schaal inzetten van deze technische ontwikkeling zal nog even op zich wachten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij je er als recruitment professional niet mee bezig moet houden maar zoals ik iemand hoorde zeggen tijdens TRU: Er worden wereldwijd nog steeds ATS platformen geïnstalleerd bij bedrijven alsof het iets nieuws is, terwijl dit al jaren (eeuwen) op de markt beschikbaar is. 

Mijn tip: 

Zorg dat jij jezelf ontwikkeld op algemene skills zoals Beïnvloedingsvaardigheden, analytisch vermogen, strategisch kunnen denken en adviseren, people management skills en (recruitment)marketing. 

Maak van jezelf een allrounder zonder jezelf te verliezen en ook jij doorstaat de storm. 

Meld je aan voor de enrol nieuwsbrief