Arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland neemt toe.

Arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland neemt toe.

Arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland neemt toe.

Wederom een geweldig meta-onderzoek vanuit Northwestern university naar discriminatie geeft een zorgwekkende trend. Discriminatie neemt toe, in de hele wereld, maar het meest in Nederland.

Arbeidsmarktdiscriminatie in Nederland neemt toe

Kort samengevat heeft men 6 landen bekeken, Nederland, Duitsland, Frankrijk, USA, Canada en Groot Brittannië. In deze landen heeft 90 studies uitgevoerd tussen 1976 en 2020 bekeken waarbij echte experimenten zijn gedaan met sollicitaties. Dus solliciteren met verschillende cv’s of op gesprek gaan door verschillende mystery sollicitanten. In Nederland waren dit 15 studies met in totaal 10.727 sollicitaties. De reden voor de keuze van deze landen is omdat er in al deze landen minimaal 6 experimenten zijn gedaan met minimaal 10 jaar tussenpozen.

Wie wordt gediscrimineerd?

Discriminatie op de arbeidsmarkt is niet universeel. Men heeft de wereldwijde data gegroepeerd naar type etniciteit. Uit deze analyse blijkt heel duidelijk dat alle groepen gelijk blijven behalve de MENA groep, Midden Oosten en Noord Afrika. Die neemt toe.

De toename is vooral na het jaar 2000, na 11 september. Het feit dat dit geen tijdelijk effect is blijkt uit de cijfers, de discriminatie blijft toenemen tot 2019.

Discriminatie per land:

Per land zijn er verschillen. In Frankrijk neemt de discriminatie op de arbeidsmarkt af, maar dat is vooral omdat ze daar van een extreem hoog niveau komen. Frankrijk, zo bleek uit eerder onderzoek, is nog altijd het meest discriminerende land op de arbeidsmarkt in Europa. De afname daar, zo omschrijven de onderzoekers ook, is van een zeer hoog naar een hoog niveau. Praktisch gezien is Frankrijk gedaald naar een niveau dat gelijk is aan dat van Nederland, iets onder Groot Brittannië, maar nog altijd ver boven de VS enDuitsland.

En Nederland? In Nederland neemt de discriminatie op de arbeidsmarkt het snelst toe van alle landen in dit onderzoek. De onderzoekers wijzer erop dat het niet significant is t.o.v. de andere landen, maar het is wel de snelste toename. Ook hier na het jaar 2000 en met name voor mensen uit Noord Afrika en het Midden Oosten, inclusief Turkije. Zoals de onderzoekers het noemen: de mensen die waarschijnlijk moslim zijn.

Conclusie

Er is altijd gedacht, zo begint het onderzoek ook, dat naarmate we verder ontwikkelen als open westerse maatschappij we minder zouden discrimineren. Het omgekeerde is helaas het geval. Zonder duidelijk ingrijpen kunnen we dit niet stoppen.

Duidelijk ingrijpen is niet meer dan goede processen voor zowel werving als selectie te hebben. Een gestructureerd gesprek weten we leidt tot betere quality of hire, en tot minder discriminatie. Een gestructureerde beoordeling van cv’s of beter nog, pre selectie assessments die kwaliteiten en competenties meten die belangrijk zijn voor de functie brengt discriminatie heel sterk omlaag. Nadenken over de teksten en foto’s die we gebruiken om te adverteren laat veel meer mensen solliciteren, ook met andere achtergronden.

In de krappe arbeidsmarkt kunnen we geen mensen meer langs de kant laten staan. De toenemende discriminatie op de arbeidsmarkt moeten recruiters en vooral recruitment managers zich echt aanrekenen, want goede, eerlijke, recruitment processen helpen dit te beperken.

Als de kwaliteit van je hires toeneemt, neemt ook de diversiteit toe. Elke keer weer, want kwaliteiten zijn gelijk verdeeld over de verschillende genders, enticiteiten en seksuele voorkeuren.

Bovenstaande is een ingezonden artikel van Bas van de Haterd, het originele artikel is hier te vinden. Wil je weten hoe je hier zelf iets aan kan doen? Bas organiseert 1 juni het Digitaal-Werven D&I event.

Meld je aan voor de enrol nieuwsbrief