De opbouw van een sollicitatiegesprek

De opbouw van een sollicitatiegesprek

De opbouw van een sollicitatiegesprek.

Yes, je hebt een kandidaat weten te vangen voor jouw (te lang) openstaande vacature. Alle recruitment marketing tips en tools heb je toegepast, verschillende campagnes gedraaid, referral ingezet en veel maar dan ook veel tijd besteed aan sourcing.

Jouw geduld is beloond, je hebt een sollicitant! Misschien niet helemaal ‘’de perfect fit’’ maar hé, het schaap met 5 poten kan ook prima op 3 poten lopen als je hem een hulpmiddel geeft.

Uitnodigen die handel!

Er zijn 3 manieren waarop je een eerste gesprek met een kandidaat kan aangaan (natuurlijk zijn er meer maar dit is mijn blog en 3 is voor mij wel een beetje de max aan tekst)

1.

Jij als recruiter bereid je goed voor, je hebt het CV van de kandidaat van voor naar achter doorgelezen, je hebt aantekeningen gemaakt bij dingen die je op zijn gevallen zoals een dienstverband van 4 maanden (what happend here?) of die stage in het buitenland (wil iemand remote?)

Je zit geduldig te wachten tot je kandidaat op komt dagen, na een hartelijk welkom en een kop koffie gaan jullie zitten. Het liefst in dat hippe groene kantoor in de hoek van het gebouw met veel ramen en dus lichtinval. Je legt de kandidaat uit wat er gaat gebeuren, jullie gaan eerst kort een voorstelrondje doen, daarna ga je wat verder in op het CV van de kandidaat en als laatste gaan jullie spreken over de rol.

Na 10 minuten weten we elkaars voor- en achternaam, waar we wonen, hoe oud we zijn, of er kinderen/partners zijn en wat we het liefst doen in het weekend. Dan is het tijd voor de echte bonus, het CV van je kandidaat. Jou eerste vraag: Vertel eens over jezelf, begin maar vanaf je afstuderen aan de Havo in 1998……. I shit you not! Yes dit gebeurt nog steeds, er worden nog steeds 40 minuten sollicitatiegesprek gevuld met de wel bekende chronologische opbouw van iemand zijn of haar CV. Met interessante STAR vragen zoals: Kun je mij vertellen over een keer dat je initiatief nam voor een project of een taak op het werk? Superhandige vragen die je van tevoren prima kan oefenen online natuurlijk.

En jouw kandidaat? Die heeft een gratis training ontvangen voor het geval hij ooit in de situatie komt waarbij hij zich bij de politie moet verantwoorden voor een diefstal of ander misdrijf.

De laatste 10 minuten van het gesprek vertel jij heel enthousiast over de functie en het bedrijf, er is niet genoeg tijd om echt inhoudelijk in te gaan op vragen maar hé, de kandidaat heeft zelf gesolliciteerd dus dat zal vast wel duidelijk zijn voor hem.

2.

Deze vacature drukt al weken (lees: maanden) op jouw workload, je hebt niemand kunnen vinden die interesse had in deze functie en nu heb je een kandidaat die zelf heeft gesolliciteerd. Katsjing!

Jij haalt alles uit de kast, je staat 5 minuten voor tijd al klaar bij de deur om je kandidaat op te wachten. Je hebt de ‘’game room’’ gereserveerd, de havermout melk aangevuld in de koffieautomaat en op de achtergrond de livestream van Tomorrowland aangezet.

Zodra de kandidaat binnenkomt verwelkom jij die met een grote glimlach, je doet een korte tour door het pand, verteld terloops dat het vandaag iets rustiger is op kantoor omdat veel van je collega’s op bedrijfsuitje zijn (lees: verplichte training BHV)

Als jullie plaats hebben genomen op de hoekbank in de game room vertel je de kandidaat hoe blij jij bent dat hij er is en dat je uit hebt gekeken naar dit gesprek, je begint meteen te vertellen over de functie en waarom dit zo’n vette uitdaging is, er is veel vrijheid (geen begeleiding) en ruimte tot ontwikkeling (verplichte opleiding) waarbij de kandidaat ook nog eens de ruimte heeft om veel vanuit huis te werken (in de avond beschikbaar zijn). Je verkoopt de baan, het bedrijf, de collega’s en de toekomst aan deze kandidaat. Inmiddels denk je zelf: Dit klinkt zo tof, ik zou zelf deze functie wel willen doen!

De kandidaat gaat mee in jouw enthousiasme, stelt geen inhoudelijke vragen, dat is ook niet mogelijk want jij blijft aan het woord. Deze functie is voor hem op het lijf geschreven, dit is het beste wat hem is overkomen sinds zijn vijfde verjaardag waarbij hij die toffe Furby heeft gekregen.

Je nodigt de kandidaat meteen uit voor een tweede gesprek met collega’s en iemand van HR. Als hij het pand uitloopt weet je het zeker, deze kandidaat is geschikt!

3.

Jij hebt je voorbereid, je weet wie op gesprek komt. Zijn CV heb je bekeken en beoordeeld, je hebt nog even op LinkedIn of andere socials gekeken, zijn er punten waarop jullie misschien een connectie hebben? Dat praat altijd nog net iets makkelijker.

Jouw kandidaat is op tijd, je ontvangt hem met een grote glimlach en loopt samen met hem naar een rustige ruimte. Je biedt wat te drinken aan en start het gesprek door hem te informeren wat je graag wil bespreken tijdens het gesprek. Je vraagt vooraf of er al punten zijn die hij ook graag wil weten/leren tijdens het gesprek en schrijft dit op, je wil hier sowieso tijdens het gesprek op terug komen.

Na een korte kennismaking vertel je meer over het bedrijf, je vertelt waarom jij ooit hebt gekozen om hier te starten, wat is je meegevallen tijdens je dienstverband? Wat maakt je nog steeds zo enthousiast? Wat vind je soms vervelend?

Je stelt tussendoor vragen, zoals: Hoe ben je bij onze vacature terecht gekomen? Wat sprak je aan? Waar ben je nieuwsgierig naar. Het gesprek is ‘’gestructureerd-fluïde’’ dat is een term die ik heb bedacht maar het betekent voor mij dat er bepaalde punten zijn die je minimaal na je gesprek wil weten. Zoals wat is de motivatie van deze kandidaat? Bezit hij de kerncompetenties, past hij binnen onze cultuur en DNA? Verder is het vooral een open gesprek waarin je door middel van vragen en antwoorden verschillende kanten in kan gaan. Je moet zorgen voor een kop en een staart in het gesprek maar alles daartussenin draait om kennismaking en kennisdeling.

 

Mijn voorkeur ligt bij scenario 3, ik ben een groot voorstander van sollicitatiegesprekken die gaan om verbintenis in plaats van toetsing, kwalificering. (Natuurlijk past dit niet voor alle functies) maar het is mijn stijl van interviewen, alhoewel ik met liefde beken dat ik in mijn recruitment loopbaan ooit begon met stap 1, doorging naar stap 2 en nu dus bij scenario 3 zit.

Wie weet dan toch een vervolg schrijven voor scenario 4?