Van vooroordeel naar kans: alleenstaande ouders in jouw team!

Van vooroordeel naar kans: alleenstaande ouders in jouw team!

Van vooroordeel naar kans: alleenstaande ouders in jouw team!

Je kent ze in jouw omgeving ook ongetwijfeld. Die mensen die met één hand een fles melk mixen, met de andere hand de boekentas van hun kind inpakken,  ondertussen een hysterisch telefoontje plegen omdat de oppas niet komt opdagen en dit alles tijdens de weekstart in Teams.

De alleenstaande ouders; “ze hebben nooit tijd”,  “ze kunnen nooit overwerken”, “hun kind is altijd ziek”, of, “wanneer het kind niet ziek is, is het wel juffie of meester, waardoor kind alsnog moet thuis blijven”.

Heerlijk al die clichés die de plank volledig misslaan. Tijd om al die aannames op te ruimen en te onderzoeken waarom alleenstaande ouders mogelijk wel eens de beste aanwinst voor jouw team zouden kunnen zijn. Laten ik beginnen een drietal hardnekkige vooroordelen de nek om te draaien:

De alleenstaande ouder worstelt met tijdgebrek

Hoewel het klopt dat alleenstaande ouders hun werk en gezinsleven in eentje moeten balanceren, ontbreekt in deze aanname iedere nuance. Werkgevers vergeten dat ook andere medewerkers verplichtingen hebben. Denk aan mantelzorg, hobby’s, vrijwilligerswerk bij club of vereniging en simpelweg een gezonde balans tussen werk en privé.

Alleenstaande ouders zijn zeker niet per definitie minder flexibel. Sterker nog, vaak zijn zij, vanuit nood geboren, ijzersterk in plannen en organiseren en weten ze de beschikbare tijd optimaal te benutten.

De alleenstaande ouder past niet in bepaalde sectoren

Wanneer het werk fysiek veel vraagt, of het betreft een functie die een hoge reisbereidheid vereist, wordt veelal snel geconcludeerd dat alleenstaande ouders geen geschikte kandidaat zouden kunnen zijn.

Laat ik ook hier de andere kant eens belichten. Veel alleenstaande ouders zijn enorm gemotiveerd en willen juist die baan die hen en hun gezin stabiliteit kan bieden. Werkgevers die mogelijkheden bieden voor flexibiliteit en begrip tonen voor persoonlijke omstandigheden, zullen merken dat deze werknemers heel loyaal zijn en juist bereid zijn dat extra stapje te zetten.

De alleenstaande ouder gaat enkel voor parttime rollen en toont zich minder ambitieus

Natuurlijk is voor sommigen, wanneer je kijkt naar tijdsinvestering, deeltijdwerk aantrekkelijk, echter dit gaat ook voor andere groepen op. Denk aan de student die het werk combineert met afstuderen, de oudere medewerker die werk combineert met opa- of oma-dagen, en aan de medewerker die naast het werk in loondienst nog een side hutsel heeft.

Realiteit is dat veel alleenstaande ouders fulltime willen werken en daarmee financiële zekerheid willen realiseren. De drempel ligt meestal niet bij de ambitie , de obstakels vind je doorgaans in de wijze waarop vacatures worden vormgegeven. Als de enige optie een star fulltime rooster is, valt een grote groep kandidaten af (overigens niet enkel alleenstaande ouders).

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 500.000 alleenstaande ouders. Sta eens even stil wat een potentieel deze grote en diverse groep, met uiteenlopende achtergronden, vaardigheden en ambities, biedt, mits je als werkgever jouw aannames, vooroordelen en beperkende overtuigingen overboord durft te gooien. En voor deze groep werkgevers een drietal; tips hoe je binnen deze interessante groep jouw nieuwe medewerkers werft:

1: Schrijf inclusieve vacatures

Denk aan termen die alleenstaande ouders zullen uitnodigen om te reageren als: “flexibele werkuren mogelijk” en “geschikt voor verschillende levenssituaties.” Hiermee geef je direct een duidelijk signaal af dat je begrip hebt voor werknemers, alleenstaand of niet, met een gezinsleven.

2: Bied hybride werkopties

Thuiswerken en variabele werkuren maken een enorm groot verschil en geven, zeker ook alleenstaande ouders, juist die ruimte waarin zij goed kunnen plannen en organiseren juist tijd enorm efficiënt kunnen besteden. En wees eerlijk, hoe vaak zit die hele dag op kantoor ‘echt vol met vergaderingen en bijeenkomsten? Het terugbrengen van het aantal vergaderingen en meetings is sowieso een goed idee, al is dat een onderwerp voor wellicht een ander keer.

3: Toon begrip

Bouw aan een bedrijfscultuur van vertrouwen en menselijkheid. Het is allemaal geen rocket science, kost geen vermogen en levertje, wanneer je dit goed en consequent doet, in meerdere opzichten enorm veel op. En eerlijk, wanneer iemand een keer iets eerder weg moet voor een privé afspraak, zegt dit helemaal niets over de mate van zijn/ haar betrokkenheid bij het werk, de team en de organisatie.

 

Wie de alleenstaande ouder over het hoofd ziet, laat naast talent, ook de kans liggen écht een verschil te maken

Alleenstaande ouders zijn meesters in planning, kei in multitasken en brengen een veerkracht en wendbaarheid mee waar iedere werkgever en manager om zou moeten staan te springen. Breng je aannames naar de milieustraat en ga met deze groep in gesprek. En hoor ik je denken dat je het  te druk hebt? Wie weet leer je zelf dan nog wat over timemanagement.