Concurrentie voorblijven? Dat kan!

Concurrentie voorblijven? Dat kan!

Concurrentie voorblijven? Dat kan!

Welke recruiter kijkt er niet af en toe naar de vacatures van de concurrenten. Natuurlijk niet om zelf te solliciteren, want jij hebt natuurlijk de tofste baan, maar om te checken hoe zij het doen qua tekstopbouw, inhoud van de job en natuurlijk de arbeidsvoorwaarden.

Ik bekijk regelmatig de websites en werken bij sites van mijn concurrenten in de arbeidsmarkt. Vooral omdat ik nieuwsgierig ben wat zij precies zoeken, welke tone of voice zij gebruiken en hoe zij de cultuur omschrijven, hoe de sollicitatieflow op de website is, welke tools zij gebruiken op de website en welke handigheidjes zij nog meer toepassen. Niet dat ik die 1 op 1 ga kopiëren maar vooral om inspiratie op te doen.

Om meteen nog maar iets op te biechten, ik check ook regelmatig op LinkedIn de vacatures. Het mooie van LinkedIn is dat je kan zien hoeveel sollicitanten zij hebben gehad. Ik weet het, er zitten een paar haken en ogen aan: LinkedIn telt hoe vaak er op de solliciteer nu knop is gedrukt en niet hoeveel sollicitanten er op de website hebben gesolliciteerd, maar het geeft wel een goede indicatie en een beeld waar wij zelf ongeveer staan.

Waarom is een concurrentieanalyse goed om te doen?

Door goed onderzoek te doen hoe jouw concurrenten zich door te arbeidsmarkt bewegen, krijg je inzichten in de sterktes en zwaktes van je eigen organisatie, maar ook zie je de kansen en bedreigingen in de arbeidsmarkt. Hieronder een paar redenen waarom het handig om een concurrentieanalyse te doen:

  1. Identificeren van sterke en zwakke punten: Het uitvoeren van een concurrentieanalyse kan jou helpen om je eigen sterke en zwakke punten te identificeren in vergelijking met jouw arbeidsmarktconcurrenten. Je kan hierbij denken aan: sollicitatieprocedures, voordelen voor werknemers, arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, merkreputatie, enzovoort. Het identificeren van deze aspecten kan jou helpen bij het verbeteren van hun strategieën en benaderingen.
  2. Ontdekken van markttrends: Het analyseren van concurrenten kan inzicht geven in de huidige trends op de arbeidsmarkt, zoals kennis en competenties waar jouw concurrenten naar op zoek zijn (of weg laten natuurlijk), nieuwe wervingskanalen of tools, enzovoort. Dit kan jouw helpen om je aanpak aan te passen en voorop te blijven lopen.
  3. Inzicht in kandidaat behoeften: Door te kijken naar hoe jouw concurrenten hun vacatures positioneren en hun bedrijf promoten, krijg jij inzichten in wat potentiële kandidaten aantrekkelijk vinden in een rol of bedrijf. Dit kan helpen bij het aantrekken en behouden van topkandidaten.
  4. Ontdekken van kansen en bedreigingen: Een concurrentieanalyse kan helpen bij het identificeren van kansen (bijvoorbeeld een gebrek aan bedrijven die een bepaald type rol aanbieden) en bedreigingen (bijvoorbeeld een concurrent die hogere salarissen biedt). Met deze informatie kan jij strategieën ontwikkelen om deze kansen te benutten en deze bedreigingen te verminderen.
  5. Benchmarking: Het vergelijken van de eigen prestaties met die van concurrenten kan jou helpen om je eigen effectiviteit te beoordelen en te verbeteren. Dit kan betrekking hebben op factoren zoals het percentage succesvolle plaatsingen, de snelheid van plaatsingen, of de tevredenheid van kandidaten en klanten.

Maar hoe doe je nu een goede concurrentieanalyse?

In de eerste alinea bespraken we al dat je kan gaan zoeken naar vacatures op Indeed, LinkedIn of welk jobboards dan ook. Je kan natuurlijk ook altijd zoeken op Google of andere zoekmachines en zien hoe hoog zij scoren en of hun vacatures überhaupt geïndexeerd zijn.

En natuurlijk kan je altijd de werkenbij bekijken of de normale website. Om te achterhalen welke tools zij op de website gebruiken kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Chrome extensies. Ik gebruik zelf Ghostery. Dit is een van oorsprong een “Ad Blocker” maar je kan hier ook mee zien welke cookies/ trackers de website heeft. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien welke tools zijn gebruiken maar vaak ook welk ATS (ivm koppeling website en vacatures plaatsen). Maar hier kan je ook zien of zij gebruik maken retargeting opties van de bekende social mediakanalen.

Door de websites van je concurrenten te bezoeken en vervolgens naar bijvoorbeeld Facebook of Instagram (of een social mediakanaal naar keuze) krijg je natuurlijk ook direct inzicht of zij aan retargeting doen. Maar daarmee krijg je niet al hun campagnes te zien.

Online marketingcampagnes van jouw concurrenten?

Er is nog een manier om te zien welke onlinecampagnes jouw concurrenten op dit moment live hebben staan. Hiermee krijg je enorm veel inzichten. Bijvoorbeeld wat voor fotografie zij gebruiken, welke tone of voice, wat voor type advertenties zij toepassen enz. enz.

Hiervoor kan je een aantal tools gebruiken:

META-advertentiebibliotheek
Met Facebookadvertentie bibliotheek kan je opzoeken per bedrijf welke advertenties ze hebben aanstaan op Facebook of Instagram. Je kan verschillende opties aangeven: land, advertentiecategorie en organisatie. Je kan ook je zoekopdrachten opslaan zodat je snel een overzicht kan maken van wat je concurrenten precies doen.

Google Advertentietransparantie
Google Advertentietransparantie is echt een toffe tool. Hiermee kan je net zoals bij META opgegeven in welk land je advertenties wilt opzoeken maar ook of het een video / display of zoekadvertentie is. En met name dat laatste is een handige want door te zoeken of zij zoekadvertentie gebruiken krijg je direct inzichten in welke zoekwoorden zij inkopen. Hiermee kan je een vergelijking maken met de zoekwoorden die jij bijvoorbeeld inkoopt en wellicht dat je hiermee inspiratie op kan doen om nieuwe woorden in te kopen!

LinkedIn Advertenties.
De functie om advertenties op LinkedIn op te sporen is een beetje verstopt, maar als je goed zoekt kan je deze zeker vinden. Ik ga je een beetje helpen. Ga naar een pagina van een van je concurrenten. Vervolgens klik je op bijdragen en daar zie je als laatste staan: Advertenties. Klik hierop je krijgt alle advertenties van je concurrent te zien!


Door deze tips en tools te gebruiken krijg je perfect inzicht in wat je concurrenten online doen, welke vacatures ze open hebben staan, welke tooling ze gebruiken en welke campagnes ze live hebben. Hiermee kan jij je analyse zorgvuldig gaan uitvoeren en kan je een voorsprong op al je concurrenten krijgen!

Hoe tof is dat?

Succes met je eigen analyse en als ik je ergens bij kan helpen, laat het gerust weten door mij een berichtje te sturen op Linkedin!

Meld je aan voor de enrol nieuwsbrief