Promp engineering. Learn it, do it!

Promp engineering. Learn it, do it!

Hoe onder andere Chat GPT en Bing AI zorgen voor een nieuwe skill die recruiters zich eigen moeten maken.

Ik weet niet hoe jij er over denkt maar de artikelen en informatie over Chat GPT en OpenAI zorgen er bij mij voor dat ik door alle bomen het bos niet meer kan zien. Waar het eerst nog een fenomeen was wat voornamelijk bij ‘’de nerds’’ van recruitment de harten sneller deed kloppen is op dit moment iedereen in het werkveld wel op een of andere manier besmet met het OpenAI virus!

Dagelijks verschijnen er nieuwe artikelen over de zin en onzin van Chat GPT, zo las ik in de nieuwsbrief van Kevin Wheeler over het gebruik van Chat GPT in samenwerking met gezond verstand. Geeft recruitment guru Hung Lee webinars over het gebruik van Chat GPT in je recruitment strategie en ontving ik vanuit Frankwatching een praktische gids met informatie over het inzetten van Chat GPT voor SEO.

Er is zoveel informatie en het volgt elkaar in razendsnel tempo op. De afgelopen weken heb ik mijzelf dan ook tegoed gedaan aan heel wat avonden leeswerk en praten met Chat GPT. (Ik heb het inmiddels de bijnaam Jinny gegeven aangezien ik net zoals velen iedere keer blijf struikelen over die 3 medeklinkers)

Ook heb ik afgelopen week een cursus gevolgd bij de sourcing guru van de lage landen, Marcel van der Meer. Ik was namelijk op zoek naar wat ik nu precies allemaal kan doen met Jinny naast alleen de informatieve gesprekken die ik ermee voer. Don’t worry, ik ga je hier geen uitgebreid artikel voorschotelen met informatie die je inmiddels al 300 keer voorbij hebt zien komen online. Ik ga mij vooral focussen op 1 onderwerp wat mij vooral is bijgebleven vanuit de training van Marcel en alle informatie die ik online tegenkom. Er komt namelijk een behoorlijk belangrijke nieuwe skill in onze recruitment tool box bij, mits je ‘’iets’’ met OpenAI wil gaan doen.

Prompt Engineering

Waar ik een paar weken geleden nog de angst had dat ik moest leren programmeren is mijn beeld hierin bijgesteld. Ik hoef als recruiter niet te leren hoe ik een code kan schrijven, ik moet alleen leren op welke manier ik aan de ‘’AI’’ vragen kan stellen om een bepaalde taak uit te voeren. Als recruiter zul je steeds vaker een machine vragen om een probleem voor je op te lossen. Wat je dan vooral moet kunnen, is het probleem zo goed mogelijk onder woorden brengen. Hoe beter de prompt, des te beter de uitkomst. (Prompt Engineering)

Wat ik heb geleerd tijdens de training van Marcel en ook uit de artikelen van Frankwatching en bijvoorbeeld deze toffe met gratis tips van Orla Doyle, is dat je vooral de machine (of dit nu Chat GPT of bijvoorbeeld Bing AI is) moet vragen om zich te gedragen als….

Denk hierbij aan voorbeelden als:

Ik wil dat jij je gedraagt als een recruiter
Ik wil dat jij je gedraagt als een arbeidsmarkt communicatieadviseur
Ik wil dat jij je gedraagt als een onderzoeker

Door het gebruik van deze prompt zul je zien dat de machine met wie jij communiceert direct begrijpt dat er een bepaalde manier van AI wordt verwacht. Jinny gaat niet meer alleen op zoek naar beschikbare data, Jinny gaat nu op zoek naar beschikbare data die hij kan vertalen naar het recruitment standpunt.

Hoe duidelijker jij je vraagt weet te stellen aan de machine, hoe beter het antwoord wat je krijgt..

In plaats van:

Waar kan ik engineering kandidaat profielen vinden?

Vraag eens:

Ik wil dat jij je gedraagt als een sourcer, jij weet alles van sourcing en boolean, ik geef jou een vacature daar maak jij een boolean van die ik kan gebruiken voor Linkedin. Hier is de vacature (plak vacature tekst)

Prompt engineering wordt een functie titel die volgens Marcel de komende jaren (misschien wel de komende maanden) een vogelvlucht gaat nemen. Deze Prompters (woord van het jaar 2023, let maar op) zijn niet alleen bezig met de technische kant van AI, ze zitten niet de hele dag achter 4 beeldschermen in een donker kantoor. Om een goede Prompter te zijn moet je creatief zijn, begrijpen wat je nu echt wil weten (vraag achter de vraag) en hoe je dit het beste kan vertalen naar oplossingen zoals Chat GPT en Bing AI.

Er zijn online al vele prompt lijsten beschikbaar die je kan gebruiken in verschillende AI-oplossingen. Zo kun je prompts vinden voor recruitment, employer branding, InMails, sourcing etc.
Laat je niet afschrikken door al die duizenden artikelen die je dagelijks voorbij ziet komen, laat je niet tegenhouden door de onbekendheid van AI. Het begint met een goede vraag.

En laten wij recruiters nu van nature een voorliefde hebben in vragen stellen