We moeten het de doelgroep zo makkelijk mogelijk maken, toch?

We moeten het de doelgroep zo makkelijk mogelijk maken, toch?

Hoe wilt de doelgroep solliciteren?

Hoe moeilijker de arbeidsmarkt, hoe makkelijker we het de sollicitanten moeten maken om te solliciteren! Sollicitatieformulieren met alleen naam en telefoonnummer. Rechtstreeks solliciteren via de chatfunctie op de website, solliciteren via WhatsApp of via een leadformulier op social media. Maar zit de doelgroep hier ook op te wachten?

Solliciteren via WhatsApp

Laten we eens gaan kijken naar solliciteren via WhatsApp. Uit mijn onderzoek blijkt dat 163 respondenten (49,24%) liever niet solliciteren via WhatsApp. 123 (37,16%) respondenten zeggen dat ze hier misschien voor open staan. 45 respondenten zeggen hier voor open te staan (13,6%). Als reden wordt hier voor opgegeven: 72,3% zegt dat het niet professioneel genoeg is. 13,5% zegt dat ze WhatsApp niet vertrouwen en 14,22% zegt dat ze liever persoonlijk contact hebben.

Solliciteren via chat

Staat de doelgroep er voor open om te solliciteren via een chatfunctie op de website? 237 respondenten antwoorden met nee (71,6%). 94 (28,4%) respondenten zeggen dat ze hier misschien voor open staan. Bij deze vraag zijn de antwoorden hetzelfde als bij WhatsApp: 46% geeft aan dat ze het te onpersoonlijk vinden en 43,2% vind het niet professioneel genoeg.

Solliciteren via leadformulier

Zou de doelgroep er voor open staan om te solliciteren via een lead formulier op social media? 48,64% van de respondenten zeggen dat ze hier misschien voor open staan. 94 respondenten antwoorden met nee (28,4%) en 76 respondenten zeggen hier voor open te staan (22,96%). En waarom niet? Te onpersoonlijk en niet professioneel genoeg! (13-06-22:21 tabel kwijt geraakt! Sorry zal deze morgenavond plaatsen)

Solliciteren met cv en motivatiebrief?

Jarenlang heb ik op de barricade gestaan om het sollicitatieformulier zo makkelijk mogelijk te maken. Geen cv’s of motivatiebrieven of andere documenten uploaden. Alleen een naam en telefoonnummer of emailadres moet voldoende zijn voor de recruiter om contact te leggen met de kandidaat! Maar is dit gedacht vanuit de kandidaat of vanuit de recruiter? ,

Op de vraag hoe wil je het liefst solliciteren antwoorden de respondenten al volgt.  48,34% geeft aan dat ze het liefst solliciteren met een CV. 43,5% geeft aan dat ze met CV en Motivatiebrief willen solliciteren. 8,16% geeft aan dat ze willen solliciteren met alleen hun persoonsgegevens. En dan mogen jullie nu 3x raden waarom!